Bait Tarbiyyah

– Ada orang yang semakin senja usianya tetapi jiwanya gagah beramal umpama pemuda. Namun ada orang yang masih muda usianya tetapi gerak langkahnya seumpama orang tua yang tidak lagi bertenaga. Ini bererti bahawa semangat kepemudaan itu bukanlah terletak pada usia seseorang. (Dr Zainur Rashid Zainuddin)

– Di antara permasalahan besar yang berlaku di kalangan para pendokong kebenaran yang menjadi punca untuk futur lalu berundur ialah apabila berlakunya ‘dualisma’ dalam kehidupan seharian. ‘Islam’ dan ‘karat jahiliyyah’ sentiasa bertembung dan tidak akan boleh kekal berkompromi di dalam bekas ‘pemilik hati’ yang sama. Samada ‘karat jahiliyah’ disingkirkan atau pemilik hati berundur dari jalan kebenaran. (Dr Zainur Rashid Zainuddin)

– Pembinaan kekuatan ummah lahir melalui amal berterusan hasil daripada kefahaman dan keyakinan. Amal Islami ialah pekerjaan yang dilakukan untuk merubah generasi manusia daripada hidup tanpa matlamat kepada mempunyai matlamat dan melahirkan generasi pembawa risalah nabi. (Ustaz Annuar Salleh)

Advertisements

Tinggalkan Nota

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s